Moldoveni in Padova

Probabil ca cei mai multi moldoveni s-au stabilit in Padova, pe principiul ca unde-i unul nu-i putere, unde-s multi ne merge mai bine. Pe langa faptul ca singura mea vizita la Padova a fost in 2003, pot spune ca intalnirea cu Nicu, Mihaela si Nadia a fost cea mai placuta experienta din Italia, desi am vizitat aproape jumatate din peninsula. Foarte aproape se afla si orasul Vicenza, o alta aglomerare de moldoveni, care se vede ca apreciaza foarte mult zona de Nord a Italiei. Zona este una destul de bine populata, daca ne gandim ca Padova are putin peste 200.000 de locuitori.

Probabil ca dupa romani, moldovenii reprezinta una dintre cele mai numeroase minoritati, cel putin daca vorbim de extra-comunitari. Chiar si videoclipul lui Adrian Ursu este filmat in Padova povestea emigrantilor din Republica Moldova. Unele povesti de viata sunt triste, altele sunt mai vesele sau au ajuns la un final fericit.

Moldovenii sunt harnici, seriosi si de obicei daca a ajuns un singur membru de familie in Italia, cu prima ocazie isi aduce toata familia. Nici sumele trimise de moldoveni acasa nu sunt de neglijat, mai ales ca se stie ca banii trimisi de diaspora moldoveneasca, nu doar cea din Padova, este mai mare decat ceea ce produce intreaga tara. Anul trecut de exemplu, moldovenii au trimis pe cai oficiale in Moldova aproape 2 miliarde de dolari.

Dictionar moldovenesc: Gastarbeiter = muncitor imigrant [ vine din germana, preluare ruseasca ].

Moldoveni in Padova


Anunturi similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *